Relatietherapie

Relatietherapie Renkum, Ede, Wageningen, ArnhemJullie zijn uit elkaar gegroeid en je weet niet precies wanneer en waarmee dat begonnen is. Jullie zijn niet langer elkaar’s beste maatje. Er is geen passie meer. Ongemerkt is het plezier, de warmte en het vertrouwde uit de relatie verdwenen. Wat jullie bindt is de kinderen en/of de gezamenlijke bezittingen.

Of er is iets gebeurd (bijv. vreemdgaan, de dood van een ouder of kind, verbouwing, verhuizing) wat als een splijtzwam tussen jullie in is komen staan. Jullie komen er samen niet uit. De oude manier van samen problemen oplossen is niet meer toereikend.

Communicatie van hart tot hart

Elke relatie komt wel eens op een punt dat het allemaal niet meer vanzelf lekker loopt. Dit heeft in iedere relatie weer een andere oorzaak: soms is het vertrouwen weg door een onverwerkte geschiedenis, of je kaart het probleem maar niet meer aan omdat jullie het toch niet kunnen oplossen. ‘Laat maar…..’ denk je dan. Soms vraagt het dagelijks leven met een gezin zoveel energie dat jullie meer een managementteam zijn geworden dan liefdespartners.

Veel problemen in een relatie worden veroorzaakt door gebrek aan communicatie. Soms letterlijk, omdat er niet veel gepraat wordt over hoe je je voelt in de relatie. Soms indirect, wanneer het wel gaat over de relatie maar er wordt niet van hart tot hart gesproken. Je voelt je niet gehoord en gezien, de ander probeert het probleem te fixen.

Relatietherapie

Relatietherapie helpt je

  • luisteren naar elkaar en doorvragen als je niet begrijpt wat de ander bedoelt,
  • te communiceren over je eigen behoeften en wensen i.p.v. over de gebreken van de ander.
  • je eigen belangen te verhelderen en ook
  • te handelen in het belang van de relatie
  • inzicht te krijgen in wat je woorden en je houding oproept bij de ander,
  • conflicten te hanteren

Een relatie is een ingewikkelde verhouding omdat het de heftigste gevoelens in je kan oproepen: een diep verlangen en onbaatzuchtigheid, maar ook hevige jaloezie, gekrenktheid, haat. Meer dan bij een familieband kun je kiezen voor weggaan of blijven. En tegelijkertijd: Minder dan bij een familieband kun je ervoor kiezen om een beetje afstand te houden.

 

In gesprek met een echtpaar

Ik geef relatietherapie samen met mijn partner, Dick Koek. Alle twee opgeleid bij o.a. het Kemplerinstituut voor gezins- en relatietherapie, zijn we ook door de wol geverfd door onze relatie van meer dan 25 jaar. Wij kennen de dynamiek van het ‘in relatie zijn’ en toch ook ‘jezelf kunnen zijn’. De spanning die de behoefte aan autonomie en de behoefte aan verbondenheid met de ander kan opleveren.

Wij nemen in onze aanpak de vakkennis uit de gestalttherapie en andere opleidingen mee en de ervaring die wij hebben met elkaar. Gestalttherapie wordt ook wel eens de therapie van het contact genoemd. Daarbij gaat het steeds om

  1. een goed contact met je eigen binnenwereld (gedachten, gevoelens en lichamelijke gewaarwoordingen),
  2. dit te communiceren aan je partner (voor zover van belang voor de relatie) en
  3. verantwoordelijkheid nemen voor de relatie in plaats van voor de ander.

Uit de Libelle van 11 juli 2019, een mooi artikel over van hart tot hart communicatie: IK HOOR JE

Prijs van relatietherapie

Relatietherapie kost 120 euro per uur. Een sessie duurt 1 tot 1,25 uur.

liefde is niet af te dwingen

praktijkfolder relatietherapie 2011

Recent gehoord van een cliënt, Dennis, 41 jaar:

Al met al mag ik in alle bescheidenheid zeggen dat ik een aangenamer mens ben geworden mede door jouw inbreng. Ik had nooit gedacht dat ik nog eens naar therapie zou gaan, maar omdat ik zoveel van Angelique hou en haar onder geen beding kwijt wilde, móest ik gewoon aktie ondernemen. Want ondanks mijn enorme grote mond was ik daar doodsbang voor. Ik ben erg blij dat we jou als therapeut troffen, want je bent een hele lieve, maar ook doortastende dame die de vinger heel snel op de zere plek legde.

Voor meer referenties zie ook onder Jikke Verhulst