Qigong en meditatieve technieken

Ik gebruik qigong en meditatie in mijn werk met individuele cliënten. Daarnaast geef ik op dinsdagavond qigongles in Arnhem Zuid. Voor actuele informatie over deze lessen klik op folder qigong Najaar 2017

Mijn werkwijze is gericht op het verkrijgen van ‘awareness’, gewaarzijn in het Nederlands. Gewaarzijn is het voertuig dat leidt tot voelen wat je voelt, wat er in je is. Tot ervaren wat je doet, terwijl je het doet. Tot weten, niet alleen met je hoofd, wat je wil. Tot beleven van je lichamelijke sensaties. In gestalttermen: een goed contact met je binnenwereld en met je omgeving. Soms wordt awareness ook bewustzijn genoemd. Maar omdat bewustzijn een begrip is waarmee heel vaak wordt bedoeld ‘ verstandelijk weten’ kies ik voor het begrip gewaarzijn.

Training van het gewaarzijn

Qigong en meditatie zijn manieren om je gewaarzijn te vergroten en om je te trainen in het dagelijks leven meer gewaar te zijn van wat je doet, hoe je het doet, wat je ervaart, wat je denkt, wat je wil. Dat is behulpzaam in het ‘jezelf niet mee laten slepen’ door gevoelens en gedachten. Je zult nooit de volledige regie krijgen over je denken en je voelen. Maar je kunt wel stoppen jezelf te laten regeren door het denken en het voelen.

Wat kun je er van verwachten

Qigong roept je levensenergie op en wakkert die aan. We doen eenvoudig uit te voeren oefeningen die je staand doet. Je beweegt langzaam, met aandacht voor je lichaam, ademhaling, gevoelens. Qigong gaat ook over je kunnen bewegen naar beide zijden van verschillende spectra: gronden en contact maken met het hogere, openen en sluiten, inspanning en ontspanning, kracht en soepelheid, naar binnen keren,en naar buiten treden, focussen en loslaten, je grenzen aangeven en de ander toelaten, etc. Al deze vermogens heb je nodig om je leven ten volle te leven. Qigong helpt om dit soort kwaliteiten en vermogens te ontdekken in jezelf en te belichamen.

Voor wie?

Ik maak gebruik van qigong en meditatie in mijn werk met cliënten die last hebben van burnout en stressgerelateerde problemen, mensen die zingevingsvragen hebben, mensen met angst, pijn en/of verslavingsproblemen.

Feedback van qigongdeelnemers

Jan Willem: Je les is heel subtiel. Ik dacht eerst dat het heel makkelijk is, maar dat is toch niet zo.
Wendy: Eerst vond ik al die oefeningen zo lang duren. Nu raak in een beetje in een soort extase, waarin ik je stem niet meer helemaal hoor, maar toch precies lijk te doen wat je zegt. Ik vind het heerlijk, ik voel dat ik mee gevoerd wordt.