Gestalt

Wie ben ik ten diepste?
Van buiten naar binnen jezelf onderzoeken

Gestalttherapie is een actieve en ervaringsgerichte vorm van psychotherapie. Uitgangspunt van gestalt is het zelfhelend vermogen van elk mens. Zoals een wondje aan je huid, zo geneest ook de meeste psychische pijn vanzelf. Wanneer je blijvend problemen ervaart in je leven is dat een teken dat je zelfhelend vermogen ergens geblokkeerd is. Een gestalttherapeut gaat samen met jou onderzoeken hoe jij je zelfhelend vermogen onderbreekt en moedigt je aan de blokkade op te heffen.

Hier en nu

Het onderzoeken van je onbewuste patronen begint met de simpele vraag: Hoe voel je je hier en nu? Vrijwel alle sessies beginnen met deze vraag. Een gestalttherapeut zal je verleden niet uitspitten wanneer dat in het heden niet relevant is. Vaak komt er ergens in het proces dat je met de therapeut doorloopt wel iets uit het verleden om de hoek kijken. Je jeugd of andere vroegere ervaringen dienen zich dan als vanzelf aan. Ze zijn aanwezig in het hier en nu.

Gewaarzijn

Een gestalttherapeut traint je gewaarzijn: De cliënt wordt vaak gevraagd welke lichamelijke gewaarwording nu in zijn aandacht is, welke gemoedstoestand en welke gedachte? En hoe verhoudt zich dat tot de actuele omgeving van de cliënt. De gestalttherapie bedient zich van mindful methodes om te leren leven in het hier en nu. Veranderen doe je niet alleen door inzicht te krijgen in belemmerende patronen. Een gestalttherapeut zal je aanmoedigen te experimenteren met ander gedrag, niet alleen in dat ene wekelijks uur bij de therapeut, maar juist ook daarbuiten. Het gaat er niet om dat je je belemmerende patronen afleert. Het gaat er om nieuwe mogelijkheden te vinden, onderzoeken en gebruiken.

Veranderen

Veranderen doe je niet alleen door inzicht te krijgen in belemmerende patronen. Een gestalttherapeut zal je aanmoedigen te experimenteren met ander gedrag, niet alleen in dat ene wekelijks uur bij de therapeut, maar juist ook daarbuiten. Het gaat er niet om dat je je belemmerende patronen afleert. Het gaat er om nieuwe mogelijkheden te vinden, onderzoeken en gebruiken.

Verantwoordelijkheid nemen

Door gestalttherapie neem je verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel, behoefte en gedrag. Je kunt vaak niet je omstandigheden veranderen, maar wel de manier waarop je daarmee omgaat. Bijv. je kunt je niet partner veranderen, maar wel jouw idee over hoe hij zou moeten zijn. Of: je kunt niet je gezondheid veranderen, maar je kunt wel kiezen of je het aanvaardt of er tegen strijdt.


Links voor informatie over gestalt

gestaltpagina.uwpagina
Startpagina, adressen en links m.b.t. gestalt therapie
gestaltstartkabel, adressen en links m.b.t. gestalttherapie
Vergoedingen overzicht gestalttherapie

Gestalt in de media

vakblad voor Wellness en Therapie 2011
Libelle juni 2010
Voetbal international september 2008
flow
hoog en laag december 2007
Top santé september 2006

Collega Gestalttherapeuten

Psychotherapie en Gestalttherapie in Amsterdam en Heemskerk
Gestaltpraktijk Barsingerhorn, Noord-Holland
A*H-Gestalttherapie Breda
Gestaltpraktijk Haaren, Noord-Brabant
Gestaltpraktijk Hans Loeffen, Eindhoven
Gestalt werk Twente