Individuele therapie

Hoe kan ik je helpen?

Ik kijk naar je en ik kijk met je mee naar dat wat niet goed gaat in je leven. Ik moedig je aan nieuw dingen te proberen en ik steun je waar het zwaar is. In het kort is dit wat ik waarmee ik je kan helpen:
1) inzicht krijgen in je probleem,
2) helder krijgen wat je te doen staat,
3) moed en motivatie verzamelen om aan te pakken wat je moet te veranderen en
4) steun geven om te aanvaarden wat je niet kunt veranderen.

Hoofd, Hart en Handen

Ik ben gestalttherapeut met aardig wat levenservaring. Mijn werkwijze heeft een motto wat je kan samenvatten in drie woorden: hoofd, hart en handen. Het hoofd staat voor mijn gezonde verstand en mijn vakkennis; het hart staat voor mijn liefde voor het vak en betrokkenheid bij mijn cliënten; en de handen staan voor aan de slag gaan. Deze drie breng ik mee in de therapie.

Praten en doen

Ik bied een veilige, liefdevolle atmosfeer waarin je jezelf kunt ontdekken. De oplossing van je probleem is al in jou aanwezig. Je vindt die door te praten én te doen; gesprek en oefening wisselen elkaar af. Daarbij spreek ik zowel je verstand als je vermogen om te voelen aan. Je zult niet vaak een uur lang alleen op je stoel zitten en praten. Ik vraag vaak aan mijn cliënten om thuis of in het dagelijks leven bepaalde opdrachten uit te voeren.

Coaching en therapie

Afwisselend werk ik coachend en therapeutisch. Coachend, als we onderzoeken wat je barrières zijn om een probleem aan te pakken en op welke verschillende wijzen je deze barrière kan nemen. Therapeutisch, als je barrière zo groot is dat het vraagt om een diepere uitwerking. Zo’n diepe uitwerking leidt tot een gevoel van bevrijding van een last, waarvan je niet wist dat je hem droeg. Alsof je voor het eerst van je leven fietst zonder de handrem aan.

Gedachten en gedrag

We observeren de gedachten en het gedrag waar je ongelukkig van wordt. We onderzoeken het waarheidsgehalte van je negatieve gedachten en gaan kijken hoe je je gedrag kunt veranderen. Dit zijn de actieve onderdelen van mijn benadering. Maar het is vrijwel onmogelijk om je gedachten door je denken en handelen blijvend te veranderen. Daarom werken we ook op andere wijze, nl. door te leren je negatieve gedachten niet serieus te nemen, ze los te laten.

Weerbaarheid

Daarvoor doen we grondingsoefeningen: oefeningen waarmee je met je beide benen op de grond komt en blijft staan ongeacht de situatie waarin je bent en de gedachte die je denkt.
En aandachtsoefeningen, die je helpen om de negatieve invloed van je gedachten te verminderen. Het denken kan soms een autonoom proces lijken; het gaat maar door en je kunt het niet besturen. Aandachtsoefeningen werken op een zachte en tegelijk krachtige manier aan het temmen van je denken zonder er tegen te strijden. Door regelmatig aandachtsoefeningen te doen vergroot je je weerbaarheid. Je kunt simpelweg meer verdragen, hebt minder neiging om te vluchten voor situaties, gevoelens van jezelf of anderen. Je kunt het aan, blijft staan.

Prijs van individuele therapie

De prijs van individuele therapie is 80 Euro voor een uur.

Folder Praktijk voor Gestaltcoaching en -therapie